Diplomarijden is speciaal door de FNRS ontwikkeld om ook ruiters zonder eigen paard of pony proeven te laten rijden. De proeven mogen dus op verschillende paarden gereden worden. Bij het FNRS diplomarijden wordt niet gekeken naar de combinatie van ruiter en paard, maar alleen naar de ruiter. Er wordt onder andere gekeken of de ruiter de hulpen op de juiste manier geeft. Hiervoor is het ruiterpaspoort verplicht.

Alleen de ruiter wordt beoordeeld.

Er wordt een proefje gereden door een ruiter en daarbij wordt door de jury rekening gehouden met het karakter en de mogelijkheden van het paard of de pony waarmee gestart wordt. Komt de ruiter binnen op een hele lieve pony die heel moeilijk in de linker galop wil aanspringen, dan zal de jury extra goed kijken of de ruiter bij het aanspringen de juiste hulpen geeft. Springt de pony toch verkeerd aan, dan moet de ruiter de pony terugnemen en het opnieuw proberen met extra duidelijke hulpen. Wanneer dat duidelijk genoeg getoond is, kan een ruiter toch voldoende punten krijgen voor dit onderdeel, ook al voert de pony de opdracht niet goed uit. Het karakter van een paard of pony kan soms ook voor problemen zorgen tijdens het rijden. Het gaat er om dat de jury ziet dat de ruiter hier correct mee omgaat, zodat de ruiter toch voldoende punten kan krijgen voor een proef.

Theorie bij het diploma

Vóór sommige proeven moet eerst een theorie-examen afgelegd worden. Zo’n examen bestaat uit 10 vragen waarbij de ruiter steeds kan kiezen uit 3 antwoorden. Meestal zijn het vragen waar een ruiter in de praktijk al mee te maken heeft gehad en zijn ze niet zo moeilijk. Als de ruiter voldoende vragen goed heeft beantwoord (max. 3 fout) en voor de bijbehorende F proef in totaal voldoende punten heeft behaald (210 punten), slaagt hij voor zijn theorie-examen en behaalt hij zijn diploma. Vervolgens kan de ruiter doorgaan in de volgende klasse. Aan de proeven F2, F4, F6 en F10 is een theorie-examen gekoppeld. Voor de even proeven kan een ruiter een diploma krijgen, dus voor F2, F4, F6, F8 et cetera, tot en met F20.

In het FNRS handboek “Leer paardrijden met plezier”,  staan de theorie, proeven en allerlei andere informatie. Het boek is ter inzage beschikbaar en te koop in onze manege.

Lesovereenkomst en Ruiterpaspoort
•In de lesovereenkomst, die u als klant eenmalig dient in te vullen en te ondertekenen, staan de afspraken
tussen u en ons bedrijf, die gelden wanneer er deelgenomen wordt aan onze lessen. Naast uw
persoonsgegevens staat er informatie over lesgeld, betalingswijze en neemt u kennis van onze
algemene voorwaarden en bepalingen.
•De lesovereenkomst is direct ook een aanvraagformulier voor het ruiterpaspoort. De kosten van het ruiterpaspoort bedragen in 2014 € 15,00 per jaar.
•Het ruiterpaspoort en lidmaatschap van de FNRS/KNHS van u als onze manegeruiter betekent enerzijds, dat u geregistreerd staat als paardensporter in Nederland. Dit is voor onze hippische branche van groot belang in de toekomst wanneer het gaat om ons sterk te maken naar overheden en politiek.

Anderzijds biedt het lidmaatschap en ruiterpaspoort u allerlei mogelijkheden en voordelen.

• Deelname aan een erkende ruiteropleiding op onze manege, middels het behalen van diploma’s voor diverse
disciplines, die worden geregistreerd in uw paspoort
•Gebruik maken van de leuke acties (korting op evenementen , boeken e.d.)
•Ontvangst van het blad “Paard en Leven” 4 x per jaar voor alle houders van het ruiterpaspoort
•Voorziening van een ongevallenverzekering voor alle houders van het paspoort en een
aansprakelijkheidsdekking voor ruiters die rijden op manege paarden/pony’s